Google Chrome
Ovaj pretraživač koristi preko pedeset odsto korisnika. Chrome je najpopularniji pretraživač na svetu s razlogom. Reč je o softveru iz Googlea koji sigurnost shvata vrlo ozbiljno, a rezultati su vrlo vidljivi. Problem sa njim je što dolazi iz Googlea – kompanije koja zarađuje prodajom vaših podataka marketinškim kompanijama, dok je dobra strana je što je Chrome stabilan i siguran pretraživač. Ova aplikacija će vas takođe obavestiti svaki put kada stranica od vašeg računara traži nešto čudno, kao paljenje web kamere ili mikrofona, kao i otkrivanja lokacije.

Šta izabrati? Chrome je pretraživač koji, iako sakuplja vaše podatke i prodaje ih reklamnim kompanijama, nudi niz vrlo korisnih sigurnosnih aplikacija. Ako se bojite za svoje lične informacije, predlažemo da izaberete Firefox. Mozillin pretraživač možda je malo ranjiviji od onoga iz Googlea, no ako tražite osiguranje privatnih informacija, definitivno ne možete pogrešiti.

Mozilla Firefox
Zašto bi iko pored Chromea koristio Firefox? Ako pitate korisnike ovog nekad popularnog pretraživača, kratki odgovor leži u samoj prirodi kompanije. Umesto da vašu istoriju surfovanja predaje reklamnim kompanijama, Mozilla vam pomaže da je sačuvate. Proizvođači Firefoxa poznati su kao veliki zagovornici privatnosti korisnika, što sprovode i u samom pretraživaču. Konkretno, njihova verzija privatnog surfan je (u pozitivnom smislu) neuporediva s onom iz Chromea. Privatno surfovanje kod Firefoxa zaustavlja stranice koje se žele domoći vaših privatnih podataka. Dok drugi pretraživači pamte detalje kontakata i korišćenje lozinki pomoću kolačića, Firefox sve briše istog trena kada zatvorite web stranicu. Još jedna stvar u kojoj je Firefox bolji od Chromea su nadogradnje. Dok Chrome izdaje nadogradnju svakih 15 dana, Firefox to radi svakih 28.